Rubriky
Zastupitelstvo

Zápis ze zasedání zastupitelstva – 29.4.2024

Zasedání zastupitelstva se konalo jako tradičně v zasedací místnosti obecního úřadu.  Na programu bylo schválení účetních závěrek za rok 2023 obce a MŠ a ZŠ Borek, výsledek přezkoumání hospodaření obce za rok 2023, kde nebyly shledány žádné vady. Vše je dostupné na úřední desce obce. Já uvedu jen nejdůležitější čísla: Příjmy obce: 39.302.053,25 Kč a výdaje obce 34.898.166,16 Kč, což znamená hospodaření s přebytkem.

Dalším bodem bylo projednání navýšení cen vstupného na přírodní koupaliště a zároveň navýšení příspěvků na sportovně rekreační činnost občanů obce Borek pro rok 2024.
Kvůli zvyšování nákladů na provoz jsme na zasedání jednomyslně odsouhlasili navýšení vstupného, pronájem hřiště na plážový volejbal a zapůjčení slunečníků o 20%.  Aktualizované ceny si můžete zobrazit na stránkách koupaliště. S tímto navýšením jsme zároveň navýšili příspěvky pro občany Borku následovně. V závorce je přepočtená cena na jeden vstup po využití příspěvku na nákup pernamentky:

  • Pernamentka 10 vstupů: Příspěvěk 350 Kč (55 Kč)
  • Pernamentka 20 vstupů: Příspěvěk 400 Kč (40 Kč)
  • Pernamentka 50 vstupů: Příspěvěk 450 Kč (25 Kč)

Příspěvek lze obdržet na OÚ Borek.

V následujícím bodě se projednával příspěvek organizaci Zdravotní klaun ve výši 5000 Kč formou darovací smlouvy. Opět jednomyslně schváleno.

V dalším bodě jsme byli informování o MŠ a ZŠ Borek a to přímo paní ředitelkou, Mgr. Michaelou Čermákovou Šímovou, která tuto funkci převzala na přelomu školního roku. Byli jsme informování o personálním obsazení a změnami, které nastali, nebo se očekávají. Dále paní ředitelka poděkovala panu starostovi, za opravu střehy budovy a instalaci venkovních předokenních žaluzií pro jednu třídu, která byla v létě nejvíce postižena. Došlo k vymalování objektu a k instalaci nového bezpečnostního systému.

Dále byl zahájen provoz e-stravy, na kterou děti a rodiče čekali několik let. Nyní lze jednoduše rušit obědy/svačiny z počítače a žáci už místo papírových stravenek používají čipy, u kterých se plánuje další využití – vstup do budovy apod.

Mezi další projekty, které se povedli, nebo se připravují jsou:

  • vybavení IT pro počítačovou učebnu a družinu
  • programovací robot, který už škola obdržela.
  • herní prvky do MŠ a družiny
  • florbalové vybavení od HC motor
  • nové stoly a židle do jídelny
  • zastřešení pískoviště MŠ
  • zavedení systému pro evidenci a hodnocení žáků )něco jako bakalář)
  • plánuje se rekonstrukce původní bytové jednotky pro školní využití (kuchyňka, výuková místnost, kancelářské prostory)
  • v rámci BOZP musí dojít k úpravě únikových cest a bezbariérového přístupu
  • rekonstrukce kuchyně – připravuje obec Borek

Část z těchto projektů bude financována z dotačních programů.

Pro rok 2026 a dále se plánuje projekt multifunkčního hřiště  včetně zázemí (toalety), dle se provede výměna osvětlení v prostorách školy a instalace předokenních žaluzií i do dalších tříd. Počítá se i s bezpečností, tj, vstup do budovy na čip.

Dále jsme byli informováni o hledání úspor ze strany paní ředitelky – vedení účtu, tiskoviny, telefonní poplatky.

V rámci stravování došlo také ke změnám. Nová paní vedoucí školní jídleny, paní Hauserová, která byla rovněž přítomna na zasedání zastupitelstva, nás informovala o nastavení nového jídelníčků, který by měl být vyváženější a zdravější. zároveň je tu možnost, že by školní jídelna by mohla vařit nejen pro školu, ale i pro veřejnost. Kapacita by tu byla. V rámci stravování dojde k navýšení o 80 – 100 Kč za měsíc. Podobně na tom je poplatek za školní družinu a MŠ.

Paní ředitelce držíme palce. Za předchozího vedení tolik změn a rozjetých projektů určitě nebylo, tak ať se vše podaří! Nakonec to děláme pro naše děti 🙂

 

 

Ještě jste se nepřihlásili k odběru novinek?

Po přihlášení Vám budeme na e-mail zasílat nové příspěvky a aktuality z obce Borek.