Rubriky
Zastupitelstvo

Zápis ze zasedání zastupitelstva – 14.11.2023

V úterý, 14.11. se konalo zastupitelstvo obce Borek. Hlavními body bylo projednání návrhu rozpočtu pro rok 2024 a návrhů obecně závazných vyhlášek o místním poplatku z odpadů, za psy a využívání veřejného prostranství. 

Na zasedání byly přítomni všichni členové zastupitelstva včetně účetní obce, Evy Souhradové.

Jednání začalo rozklíčováním příjmové a výdajové stránky rozpočtu obce pro rok 2024. Očekávané příjmy do obecní kasy jsou ve výši 36.932.500. Výdaje jsou stanoveny na částku 32.370.000. Kladný rozdíl pak naznačuje, že obec bude hospodařit s přebytkem 4.562.500. V rámci rozpočtových výdajů je vedle provozních počítáno s následujícími investicemi. 

  • Oprava ulice Hosínská. Jde o ulici od fotbalového hřiště k rodinným domům nad hřištěm. Oprava se bude týkat nejen povrchu vozovky, ale i tzv. kufru, tedy podloží. S touto opravou už se počítalo v roce 2023, ale dali jsme přednost opravě střechy v ZŠ Borek. 
  • Oprava kanalizace a vodovodu v části ulice Na Výsluní.
  • Rekonstrukce kuchyně ZŠ Borek.
  • Dřevěný altán u bytovek v ulici Družstevní.

Celkový náklad těchto plánovaných investic je ve výši cca 13 mil Kč. 

Návrh rozpočtu byl přijat všemi přítomnými zastupiteli a paní účetní se mohla propustit domů.

Druhý bod se týkal projednání návrhu obecní vyhlášky o místním poplatku za obecní systém odpadového hospodářství. Jednalo se jak o návrhu, tak o navýšení poplatku. Na začátku je dobré zmínit, že odpadové hospodářství stojí obec přes 2 miliony korun a současné poplatky nepokryjí tyto výdaje ani z poloviny. Jde o výdaje, které zahrnují jak svoz odpadů z našich popelnic, tak i provoz sběrného dvora a likvidaci zde uloženého materiálu, likvidaci bioodpadů, nebezpečných odpadů, plastů atd. 

Proběhla diskuze a vše směrovalo k tomu, že poplatek budeme muset upravit, aby cena alespoň z části korelovala s navýšením výdajů za předchozí 3 roky, kdy byl tento poplatek naposledy upravován o 100 Kč na současných 700 Kč za poplatníka. 

Byl jsem názoru, že bychom měli zvednout o polovinu navržené částky 100 Kč, a tím alepoň trochu lidem pomoci vyrovnat se se současným nárůstem ostatních cen jako jsou energie, potraviny atd. Navíc dojde pravděpodobně i k nárůstu vodného a stočného – návrh ještě na obec nedorazil. Začalo se ale hlasovat o navýšení 100 Kč a s Martinem Horejšem jsme tak byly přehlasování v poměru 9:2 pro navýšení o 100 Kč na cenu 800 Kč za poplatníka. Slevy pro důchodce, ZTTP a studenty zůstali beze změny.

Dalším bodem bylo projednání vyhlášky o místním poplatků ze psů. Zde k úpravě poplatku nedošlo. Poslední vyhláška, která se projednávala byla o užívání veřejného prostranství a poplatků z toho plynoucích.  Je třeba podotknout, že se tento poplatek moc nevybírá a spíše jde jen o formalitu. Zábor pro stavební práce je pro prvních 21 dnů osvobozen, užívání prostranství pro tvorbu filmových a televizních děl u nás moc není (asi málo pobídek pro filmaře 🙂 ) a cirkus, nebo lunapark tu už taky dlouho nebyl. Takže se občas vybere jen poplatek za prodej brambor na horní točně. Poplatek 5 Kč/m2 jsme navýšili o 200%.

V dalším bodě přečetl Josef Klečka zprávu kontrolního výboru. Závěrem bylo, že všechna kontrolovaná ustanovení  a smlouvy z roku 2023 byly v pořádku. 

V šestém bodě jsme jmenovali za zřizovatele dva členy do Školské rady, Lucii Novotnou a Šárku Buškovou. Očekává se v nejbližší době první zasedání této rady v novém složení. 

Dále byl zveřejněn Martinem Horejšem seznam vyřazeného majetku obce Borek. Šlo o starý zabezpečovací systém ve škole a kamerový systém na koupališti. Oboje bylo nahrazeno novým zařízením. Dále čerpadlo u kašny v parku u obecního úřadu (zadřené ložisko) a sekačka na trávu, která se používá na prostranství v horní části Borku kolem fotbalového hřiště. Ta bude nahrazena novým strojem zn. Kubota. 

V bodě různé jsme projednávali seznam plánovaných akcí obce pro rok 2024. Čekáme ještě na termíny letního kina a zveřejníme! V dalším bodě jsem navrhl, aby si obec nechala posoudit výhodnost fotovoltaického systému pro koupaliště na Borku. Výdaje na elektrickou energii jsou kolem 360 tis /rok a vzhledem k charakteru využití – koupaliště je v provozu za slunečného počasí a střecha pro umístění panelů má ideální sklon a směr, si myslím, že tato investice by měla velmi dobrou návratnost. Navíc by šlo o přímou spotřebu pro pohon čerpadel a dalších elektrických zařízení bez nutnosti instalace drahého bateriového uložiště, čímž by investice nemusela být finančně tak náročná. Starosta a ostatní zastupitelé tento návrh přivítali. Nechá se zpracovat posudek a předběžná kalkulace odbornou firmou a pokud vše klapne, mohli bychom stihnout příští rok. 

Dále jsem upozornil na nevhodný stav současných převlékáren na koupališti. Starosta o stavu ví a má představu o nové podobě a počítá se s výměnou.

Po 3 hodinách jsme jednání zastupitelstva ukončili.
Příští jednání zastupitelstva proběhne 12.12.2023.

Ještě jste se nepřihlásili k odběru novinek?

Po přihlášení Vám budeme na e-mail zasílat nové příspěvky a aktuality z obce Borek.