Rubriky
Zastupitelstvo

Zápis z 3. zasedání zastupitelstva – 12.12.2022

Na třetím zasedání nově zvoleného zastupitelstva jsme měli na programu 10 bodů k projednání. Kromě Libora Průdka, který byl dopředu omluven kvůli nemoci jsme ze zastupitelů byli přítomni všichni. Zasedání se také účastnila paní Souhradová (účetní obce Borek) a paní Hollerová  z řad naší veřejnosti.

První bod na programu bylo schválení rozpočtu pro rok 2023, jehož návrh jsme obdrželi na minulém zastupitelstvu.  Pro příští rok je návrh rozpočtu přebytkový. Obec tak na výdajích utratí méně než jsou plánované příjmy. Větší investiční výdaje pro příští rok je oprava komunikace U Kabelovny a to včetně výměny kanalizace a nového veřejného osvětlení. (pokud někdo tápe, kde to je, tak jde o slepou ulici z Pražské třídy nad bývalou prodejnou Mountfield) a oprava komunikace v části ulice Hosínská (jedná se o krátký úsek vedoucí k atriovým domkům nad hřištěm.

Výdaje celkem: 29.042.100 Kč
Příjmy celkem: 31.435.800 Kč

V rámci tohoto bodu jsme obdrželi i rozpočet ZŠ a MŠ Borek pro rok 2023. Některé položky však byly obtížně identifikovatelné a proto jsme se dohodli, že nám bude vysvětleno panem ředitelem na příštím jednání zastupitelstva a projednání/schválení jsme odložili na příště.  

Schváleno všemi hlasy zastupitelů

Jako další bod jsme měli na programu změnu dodatku č. 5 ke zřizovací listině ZŠ a MŠ Borek.  Jde spíše o administrativní věc, která nám byla doporučena auditorskou firmou a jedná se o zbytečné dvojí přeúčtování nakoupeného drobného majetku. Doposud se dělalo zbytečně složitě a na doklad se v rámci své životnosti muselo několikrát sáhnout. Změna dodatku toto zjednoduší a daný drobný majetek si bude pořizovat rovnou příspěvková organizace, tedy škola. Vysvětlení nám k tomu podala paní Souhradová, která se účastnila zasedání právě kvůli tomuto bodu. 

  Dodatek schválen všemi hlasy zastupitelů.

Schválení zadání jmenování hodnotící komise na akci „Oprava ulice U Kabelovny a kanalizace”.

Investice, o které jsem se zmiňoval výše už je v plném proudu a musíme vybrat dodavatele. Do komise, která bude hodnotit nabídky byli zvoleni: J. Novák, V. Fučík, M. Horejš, L. Trajerová, P. Mika. Komise bude hodnotit obě zakázky, jak opravu komunikace, tak kanalizace. 

Návrh vodného a stočného

Pro občany se od příštího roku zvedají ceny za m3 následovně:

cena za vodné 2022 41,72 Kč na 45,33 Kč/m3 s DPH pro rok 2023 (8,6 %)
cena za stočné 2022 33,43 na 34,23 Kč/m3 s DPH pro rok 2023  (2,4 %)

Schváleno všemi hlasy zastupitelů

Projednání smlouvy mezi Borkem a Dopravním podnikem města ČB o výši kompenzace.

Obec Borek si doplácí každý rok na dopravní obslužnost z Nemanic na Borek. Pro rok 2023 je výše kompenzace 1.731.000 Kč za stávající rozsah obslužnosti. V roce 2022 byla kompenzace 1.328.000 Kč. V přepočtu na ujetý km dopravního prostředku je to pro rok 2023 92,58 Kč, v roce 2022 byla částka 71.20 Kč.  (zdražení 30%!)

Z jednání vzešel i požadavek na přesunutí jednoho ze spojů po 19 hodině do časového okna mezi 15:30 – 16:30 z města na Borek, tak aby se i v tomto čase zachoval půlhodinový interval. 

Schváleno všemi hlasy zastupitelů

Inventarizace majetku

Zastupitelé si mezi sebou rozdělili inventarizaci dlouhodobého majetku obce. Na příštím zasedání tak zjistíme, jestli se něco ztratilo, nebo přibylo 🙂

Schváleno všemi hlasy zastupitelů

Smlouva Charita a obec Borek – Pečovatelské služby

Jde o čtvrtletní příspěvek pro občany obce Borek, kteří mají nárok na čerpání služeb Městské charity a „pravidelně“ takové služby využívají. Pod službami si představte např. donášku jídla, úklid, tělová hygiena.. tyto služby čerpá 5-6 našich občanů.

Schváleno všemi hlasy zastupitelů 

Žádosti o finanční dar. 

Jako na konci každého roku, i letos se na obci sešly žádosti spolků, sdružení a zájmových organizací na dar, který jim pomůže provozovat jejich činnost. 

HC Borek: 20.000 Kč
TJ Borek tenis klub: 30.000 Kč

Mažoretky: 25.000 Kč

Borek dětem – děti Borku: 8000 Kč

Autist centrum: 10.000 Kč (starají se nám o jednoho našeho občánka)

Vznesl jsem návrh, aby starosta zjistil, jestli by někdo nebyl ochotný vést za TJ Borek kroužek pro naše borecké děti.  Věřím, že by někteří rodiče takový kroužek uvítali. Byla by škoda vozit děti na podobné kroužky do města, když tu máme ideální podmínky. 

Schváleno všemi hlasy zastupitelů

Vyřazení majetku obce
Pan Horejš, předseda likvidační komise, sdělil seznam vyřazeného obecního majetku. Veškeré zařízení bylo prohlášeno jako rozbité a neopravitelné vzhledem ke stáří.
tiskárna, snímač kódů, sporák Mora, 2x monitor, 2x mobilní telefon

Schváleno všemi hlasy zastupitelů

V bodě různé byl oznámen termín konání Sportovního plesu (13.1.) a Obecního plesu (17.2.). 

Starosta na závěr zmínil, že by rád koupil novou sekačku pro údržbáře. Aktuálně má obec dvě této kategorie, obě dvě staré kolem 10-ti let. Odhadovaná cena nové – 800.000 Kč bez DPH. Nakonec jsme odsouhlasili, aby se udělalo výběrové řízení na pořízení a hodnotit bude komise, která je sestavená pro akci v ulici U Kabelovny. Někteří jsme váhali, zda jsou pro naši velkou obec potřeba tři takové stroje a mnoho dalších, menších. Vzhledem ale ke stáří současných sekaček se dá očekávat, že v brzké době by ke koupi stejně došlo a pravděpodobně i za vyšší cenu. 

Příští zasedání Zastupitelstva je naplánováno na 16.1.2023

Ještě jste se nepřihlásili k odběru novinek?

Po přihlášení Vám budeme na e-mail zasílat nové příspěvky a aktuality z obce Borek.